Fint och fult

26.08.2016 kl. 08:12

Pratade med min bror och nämnde i förbifarten att jag börjat blogga här på Kulturvis. Jaha så ska man dricka rödvin och ha baskern på sig medan man läser, undrade han. Så visst, det var ju tillspetsat men jag kunde ändå inte sluta tänka på det. Jag tänker att själva ordet kultur innefattar så mycket beroende på uppväxt, erfarenheter, intressen. Vi gillar ju att kategorisera och placera oss i fack, typ katt-hundmänniska (hund, alltid hund) och jag tänker att samma gäller med bland annat kultur. Många kanske har en bild av att det är just basker och rödvin, pretentiöst och svårt. Balett och opera. Textanalyser, knepiga referenser och konst. Här nosar jag på begreppet finkultur, sådant som kan uppfattas som na pjasas

Om något är fint, vad är då fult? Vem bestämmer om graffiti av känt motiv ska kategoriseras i fint eller fult facket?

Rätt så tråkig frågeställning och svaret är väl rätt så självklart, det finns varken rätt eller fel. Vad som är mest intressant är ändå behovet av att kategorisera, att vara med eller utanför, att ingå i ett ”vi” eller ett ”de”.

Fangirls representerar kanske en av de mest ratade kulturformer. Men hjälp vad fina de är <3Fangirls representerar kanske en av de mest ratade kulturformer. Men hjälp vad fina de är <3

Vad tycker ni, är det vettigt att prata om fint vs. fult?

Bildkällor:
Graffiti
Fangirls

Mikaela
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Tycker detta är så otroligt intressant! Att det liksom finns ett behov av att kategorisera och lägga allt i fack hela tiden är lite lustigt. Samtidigt är debatten fult/fint också lite lustig eftersom att det är så himla individuellt det där ifall man upplever något som fult respektive fint. Tycker att det är värt att vare sig man tycker att grafitti är fult eller fint så måste man också respektera att det alltid finns någon som tycker olika en själv. Himla intressant är det i alla fall:)
fia linnéa emelie26.08.16 kl. 10:21
Tack för din kommentar :) Och ja! vilken bra point att det är individuellt hur en upplever olika konstformer, kan det bero på annat än ens referensramar? Håller verkligen med dig i hur viktigt det är att respektera andras åsikter :)
01.09.16 22:01

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com