Tv-serier och tips-torsdag

01.09.2016 kl. 09:14

Ibland har jag perioder där jag plöjer serier på Netflix, det är som en skön verklighetsflykt, en rolig hobby eller ibland ett bra kompis-häng; att se en serie tillsammans. Och alltså om du inte streamar än, börja! Att kunna se flera avsnitt på rad eller att helt välja själv när du vill se ett avsnitt - livskvalité! Här kommer tre tips på, väldigt olika, serier att se på Netflix i höst, två bra och en halvbra (för let’s face it - ibland vill man se en sån serie).
 

1. Narcos

Betyg: Svinbra

Det har tipsats mycket om denna serie nu i dagarna eftersom den efterlängtade andra säsongen släpps i morgon (fredag den 2/9), och har ni inte sett första säsongen så avundas jag er som har den upplevelsen framför er. Narcos är alltså en serie som baserar sig på en verkligen persons levnadsöde, den ökända colombianska knarkkungen Pablo Escobar. Man får följa hur Escobar blev miljardär på kokain, bland annat ger sig in i politiken och hur han bygger upp sitt imperium (mycket mutor och död), samtidigt som vi följer två narkotikapolisers jakt på Escobar. 

Det är en Netflix-produktion, och själv tycker jag att deras produktioner ofta tar ut svängarna på ett intressant och nytt sätt. Serien är snygg (utspelar sig till stor del på 70- och 80talet) och dramatisk, man blir lätt hooked. Det som slog mig när jag såg första säsongen var vad lite jag visste om Escobar, om drogpolitik och om Colombia sen förr (så den var också utbildande).

En annan sak som jag tyckte var intressant var att man (läs: jag och min bästis) ändå fattade tycke för karaktären Pablo. Missförstå mig rätt, han är en ond man och gör helt psykopatiska grejer (han gör verkligen helt vidriga saker) - men han visar också andra sidor och gör goda grejer (bygger skolor och hjälper folk till exempel). Vilket gör karaktären fascinerande, att både det vidriga och goda finns där tillsammans. Dessutom är karaktären så himla karismatisk tack vare ett utmärkt skådespelande av Wagner Moura som spelar Pablo. Jag vet i alla fall vad jag gör i helgen!
 

2. Broadchurch

Betyg: Rätt bra

Sista helgen av mitt sommarlov ägnade jag åt att se första säsongen av Broadchurch. En välgjord, spännande brittisk kriminalserie. Den kändes lite som en klassisk brittisk kriminalserie, ni vet en som utspelar sig i en liten stad vid kusten, där alla känner alla, havet är grått och piskande och alla har hemligheter som i samband med mordutredningen kommer upp till ytan. (En sån serie där det är alltså mer bilder på piskande hav än på blod och äckel).

Den börjar med att en ung pojke hittas död på stranden. Och två kriminalare (den ena vresig så klart), som aldrig jobbat ihop förut och dessutom är helt olika, ska samarbeta för att lösa mordet. Helt rekommenderbar (plus att det är skönt med serier som bara är 8 avsnitt, det ger möjlighet till "plöja-igenom-utan-dåligt-samvete"). Den är smart, har spännande tvister och är svår att förutsäga. Perfekt serie när det regnar ute!

Dessutom finns det en stor fördel med att den är brittisk och inte amerikansk och det är att folk får vara ”fula”. Eller bara helt normala. Det är så skönt med serier/filmer där bland annat kvinnorna inte behöver vara "snygga" jämt. Ni vet, hollywood-sminkade och med fixat hår och mycket naken hud. Det är viktigt med serier där tjejer inte framställs som någon som ska rädda världen/springa ifrån en mördare/whatever i megalånga ögonfransar, perfekt smink och skyhöga klackar.

Det tyckte jag så himla mycket om med nya Ghostbusters förresten, att kvinnorna bara fick "vara" och göra sina grejer (eh, jaga spöken). Ingen hade urringning eller särskilt speciella kläder. Det var liksom inget fokus på deras kroppar eller utseende. Dom skildrades så som män skildras på film, vilket är ovanligt. Och jag tror att det är så himla viktigt med mer sådant. Så är det i Broadchurch också, det är fokus på utredningen och på människornas känsloliv - inte på hur deras kroppar ser ut.
 

3. Scream

Betyg: Helt ok tidsfördriv

Här kommer det halvbra tipset. För denna serie är halvbra. Men jag tror jag hade älskat den i mina tonår, för den påminner om Gossip Girl och O.C i estetiken och formen, det är något tryggt och samtidigt exotiskt med high school-elever.

Men idag gillar jag den för den är meta. Den handlar alltså om ett gäng high school elever i en liten stad i USA som tidigt proklamerar att man aldrig skulle kunna göra en ”en slasher-film till en hel tv-serie”, vilket sen är exakt vad serien är. Den är som en skräckfilm á la Scream-filmerna fast i tv-serieform, en mördare i Scream-liknande mask mördar tonåringar på löpande band samtidigt som de resterande i kompisgänget försöker lista ut vem mördaren är. Dessutom bor kidzen i en stad där liknande mord ägde rum för ett tiotals år sen, så den stora frågan är: Är mördaren tillbaka?

Den är meta, för den gör hela tiden blinkningar och referenser till skräckfilmer och populärkultur och driver lite med sig själv. Och ofta analyserar ungdomarna vad som händer utifrån filmer och tidigare skräckteorier. Ett till plus är att den är ganska tillåtande i sina karaktärer, det finns queera karaktärer till exempel. Minuset är att den är väldigt ”vit”.

Men som hyfsat tidsfördriv eller kompishäng-serie funkar den utmärkt. Plus den är smart och om man är som jag som aldrig ser skräckfilm längre, så hoppar man till ibland (det är något med att mördaren har ryckiga rörelser och dyker upp pang poff). Plus som sagt, bara det där att följa med ett tonårsgäng och deras drama (läs kompisbråk och kärlek) väcker nostalgi från serierna man såg som yngre.

Så, happy serie-helg!


PS. vill ni följa mig på andra plattformar så finns jag på insta.

Johanna
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Nu har dessutom andra säsongen av Broadchurch kommit!!
Sif02.09.16 kl. 19:48
Det är en bra serie-höst en har framför sig alltså! Yey för mer piskande gråa hav och brittiska kriminalare! :) /Johanna
03.09.16 15:33

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com