Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv

07.09.2016 kl. 20:00

 

Jag passade på att gå på seniorbio här i Jeppis i eftermiddags. Det låter kanske som att det skulle finnas en åldersgräns på ett sådant evenemang, men enligt Paavo i kassan är man välkommen oavsett om man är fem eller 105 år gammal. 

Det som skiljer seniorbion från vanlig bio är visningstiden (15.00 i detta fall, stänger så klart ute en hel del med regelbunden daglig sysselsättning) och priset. I stället för sedvanliga 13-14 euro räckte det denna gång med 6,50 euro (alltså i instinktiva min värld kostar bio alltid 50 kronor eftersom det var vad det gick på när jag var liten), inklusive kaffe.

Jag och mitt sällskap sänkte medelåldern en aning, men den lika delar hemtrevliga och klaustrofobiska doften av tandparfym fanns i salongen.

 

Filmen vi såg var Finlands Oscarsbidrag Hymyilevä mies, eller Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv som är filmens svenska titel.

Juho Kuosmanenms verklighetsbaserade berättelse om ”bagaren från Karleby”, boxaren Olli Mäki, hade premiär i Finland i fredags, men har redan håvat in pris på filmfestivalen i Cannes där den gick vinnande i kategorin Un Certain Regard. Förutom att den tävlar på Oscarsgalan är den också Finlands bidrag i kampen om Nordiska rådets filmpris.

Frågan är då om Kuosmanen åker segertåg med rätta. Så här några timmar efter det att jag sett filmen kan jag bara säga ja. Filmen utspelar sig 1962 och mittpunkten är den titelmatch som Olli Mäki (Jarkko Lehti) ska gå mot den amerikanske och betydligt mer rutinerade proffsboxaren Davey Moore (John Bosco Jr.) i Helsingfors.
 


Öppningsscenerna är lantliga och talltäta. Olli och hans förälskelse Raija (Oona Airola) har nyligen träffats och i Prerho är det som det är med bilarna på den här tiden. Startar de inte får man cykla till festen i stället. Idyllen avbryts tvärt av Ollis förberedelser inför den stundande matchen om världsmästartiteln. Raija följer med till Helsingfors där de är inneboende hos Ollis manager Elis Ask (Eero Milonoff) med familj.

Intressekonflikten mellan dessa två är det som tar filmen framåt. För Elis Ask är det mycket som står på spel i och med matchen. Mäktiga män har gått in med pengar för att matchen ska bli av och ett filmteam följer Olli på nära håll under träningarna. Presskonferenserna avlöser varandra, men Olli är alltmer okoncentrerad. Han är förälskad och det passar Elis Ask mycket dåligt. En proffsboxare kan i hans och den professionella idrottsvärldens ögon inte ha en brud med sig överallt dagarna före match. När Raija tillfälligt åker tillbaka till Perho rymmer Olli efter till managerns stora förtret, men lugn och ro är allt Olli efterfrågar i den mediala cirkusen (som förmodligen inte var någonting med dagens mått). 
Kampen för att nå matchvikten, 57 kilo, är ganska skrämmande att följa. Det krävs en del fingrar i halsen och en kollaps i bastun för Olli att nå målet.

 

När matchen på en packad Olympiastadion väl är i gång går det snabbt och långt ifrån de 15 planerade ronderna behövs för avgörandet. Olli ser ingenting av motståndaren och faller i golvet en gång för mycket relativt omgående.

På efterfesten rymmer Olli och Raija, igen till manager Asks förtret. De är helt enkelt mer intresserade av varandra än av den professionella boxningsvärlden. Kanske blev det Ollis lyckligaste dag, men inte av den anledning som Elis Ask tänkte sig.

Filmen är full av frågeställningar om drivkrafter i livet och ljuvliga sextiotalsmiljöer från stad och land, allt i svartvitt och väl värt en stor publik.

Ett häpnadsväckande faktum jag fick mig till livs efter filmen är att Olli Mäki var en stark medaljkandidat inför OS i Rom 1960, men av politiska skäl blev han inte uttagen i truppen. Finska boxningsförbundet hade tagit avstånd från Kokkolan Jymy eftersom det var (och är?) en arbetareförening.

Pär
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com