Utflykt i närregionen

11.09.2016 kl. 19:31

Jag är en stor förespråkare för vad som kan kallas ”utflykter i närregionen”. Dessa små resor inom din egen vardag som ändå skänker nya upplevelser och perspektiv. Man behöver varken resa långt eller länge, inte behöver det heller bli dyrt. Något så enkelt som att sätta sig i bilen eller ta bussen till ett ställe man vet att finns men aldrig har besökt kan ge mervärde till en annars hektisk vardag.

Denna vecka har jag själv gjort en av dessa små utflykter, denna gång till Nådendal. Jag har varit dit förr, en ruggig marsdag, men ville nu se hur Nådendal ter sig i sensommartid. En knapp halvtimmes bussfärd från Åbo centrum, så ligger Nådendal på ett lämpligt avstånd för en utflykt i närregionen. Tillräckligt nära, tillräckligt långt borta. Bussbiljetten var billig och väl där gick vi bara omkring. Tittade på gamla stan, med dess färgglada trähus. Tittade på hamnen och kyrkan. Klättrade upp i utsiktstornet. Hade vi bara kommit tidigare skulle vi ha besökt ett galleri också, men det var tyvärr stängt.

En utflykt i närregionen behöver inte nödvändigtvis vara centrerad kring någon kulturupplevelse, även om det är ett enkelt sätt att strukturera sin utflykt i och med att det ofta finns intressanta monument eller annat man kan ta del av gratis. I Nådendal är det gamla stan som är huvudattraktionen, medan det från min uppväxtort kunde vara slagfältet från 1808-09 års krig i Oravais eller varför inte Lostenen i Purmo? Endast ens researchförmåga och fantasi sätter gränser för vart man kan åka på små utflykter. Så detta var mitt snabba kulturtipstips denna vecka. Googla lite på vad spännande kultursevärdheter som finns i din närregion och anordna en liten höstutflykt. Ta med te och smörgås om det passar. Utforska din omgivning. Turista i din hemstad och se den med nya ögon.

Rebecca
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Nådendal
Grön i Åbo13.09.16 kl. 07:21
Det skulle komma ett hjärta efter "nådendal", vet inte vart det försvann :(
Grön i Åbo13.09.16 kl. 07:22

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer

11.08, 08:23De ensammas ö av Lina
28.07, 16:45Kultursommarlistan av Jenks
17.07, 15:52Kultursommarlistan av annakarin