Vad jag läser just nu

15.09.2016 kl. 18:48

Inför varje sommar brukar jag tänka ”i sommar ska jag läsa klassiker”, sen gör jag listor, lånar böcker och är nöjd med mitt stundande sommarprojekt. Att läsa på semester är liksom mitt bästa. Vet ni vad som inte är mitt bästa? Klassiker! Så det brukar sluta med att jag läser en halv klassiker (ofta någon mycket pretentiöst) och sen ger jag upp hela projektet. Skrotar listorna och ropar okvädesord till klassikerna. Sen grämer jag mig för att projektet lämnade på hälft. Och för att jag ännu inte läst så många klassiker.

Men i våras när jag började fundera på semesterläsningen så bestämde jag mig att frångå den årliga ångesttraditionen med klassikerna, inga fler ryska tragedier, franskt svårmod eller brittiska hedar i dimma. Så min lista bestod mest av saker jag länge velat läsa. Jag började med att läsa feministiska och akademiska grejer, men så snubblade jag över en så snygg Agatha Christie på bibblan. Och på den vägen blev det. Jag har läst väldigt många Agatha Christie i sommar och jag kan bara inte sluta. Semestern övergick i skolstart och jag umgås fortfarande med hennes böcker, jag läser liksom jättemycket Agatha Christie just nu.

Det är en så himla trygg läsning. Det serveras te i bibliotek, drinkar i salonger och det äts fina middagar på herrgårdar. Sen hittas någon död och teet serveras ändå prick klockan 17. Ingen slåss, det är inget blod, ingen blir arg, flyr eller ens höjer rösten. Allt är väldigt civiliserat och utspelar sig i lite exotiska miljöer (tänk er England på 30- och 40talet eller Franska Rivieran eller flodkryssningar på Nilen).

Detektiven, oftast Hercule Poirot eller Miss Marple, går runt och iakttar och intervjuar folk och sen serverar hen en elegant lösning på brottet. Så himla tryggt och ändå lagom spännande. Tror att det är därför jag knarkar Christies romaner just nu, behovet av trygghet (jag har just börjat studera och jag har aldrig tidigare gått i skola i Finland. Allt är nytt och annorlunda och ibland ger det mig paniiik). Därför är dessa snälla deckare som balsam för min oroliga själ, jag vet upplägget från början och de slutar oftast väl. Jag har förlikat mig med mitt enorma sug efter Agathas böcker och går regelbundet till bibblan och lånar hem en drös (fast nu jag har läst alla snygga nyutgåvor, nu läser jag de gamla med fula pärmar, men det går det med). Och visste ni att Mordet på Orientexpressen räknas till klassikerna? Win-win för mig!

Johanna
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Haha jag tycker själv också väldigt mycket om Agatha Christies mordskildringar trots att jag annars inte alls diggar kriminalromaner. Tycker huvud karaktärerna Poirot och Miss Marple är så himla sympatiska individer.
fia linnéa emelie25.09.16 kl. 11:59
Men samma här! Poirot och Miss Marple är så sympatiska, gillar så att få följa deras stillsamma äventyr. /Johanna
29.09.16 13:24

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com