Hela album eller enstaka låtar?

20.09.2016 kl. 17:00

Jag lyssnar helst på artister vars hela diskografi tilltalar mig. Oskämtat. Jag tycker nämligen om att snöa in mig på vissa artister och uppskattar därför om det finns mycket material att gå igenom. Jag tycker även om när artisten behållit sin "standard" och fortsättningsvis gör musik som faller mig i smaken. Ni vet känslan som när en slukar allt av sin favoritförfattare. 

Men jag har hört att det är många som inte alls gör som jag utan som blandar fritt och inte har något emot att lyssna på en artist/låt här och en artist/låt där, tvärtom kan det vara något hen förespråkar! Vilket jag förstås tycker är super intressant. Varför plocka smulor om en kan få hela kakan?

En vän menade att hen främst lyssnar på spotify var hen gör listor som förmedlar och försätter en i en viss stämning vilket kanske inte en ensam artist förmår och att vännen dessutom helt enkelt sällan faller för hela album. Detta resonemanget förstår jag, naturligtvis. Plocka ihop sin egna lösgodispåse och sådär men mitt fall så gör jag oftast så att jag listar hela album efter varandra för att riktigt kunna gotta mig. Hela chokladplattor är mer min melodi.

Det finns förstås artister, oftast sådana jag relativt nyligen börjat lyssna på, som jag inte hunnit gå igenom hela diskografin eftersom det känns som ett mega projekt men som har enstaka album jag tyr mig till. 

För jag älskar album och möjligheten att helt och hållet försjunka in i en viss artists värld. Helst har jag albumen i fysisk form så att jag kan lyssna på dem i skivspelaren både hemma och i bilen. 

Men nu undrar jag av nyfikenhet, hur gör du: lyssnar du hellre på hela album eller på enstaka låtar och varför?

Amanda
Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Jag lyssnar alltid bara på enstaka låtar. Det kan vara en textrad, en melodi eller bara känslan låten förmedlar som får mig att fastna och lyssna om och om igen. Ofta vet jag inte ens vilket album låten finns på. Min favoritfunktion i Spotify är radion, då kan jag hitta ny musik genom att lyssna på låtar som liknar nån av mina favoriter. :)
Fanny20.09.16 kl. 17:56
Så spännnade! Och att inte veta på vilket album låten finns på känns så oerhört främmande för mig, samtidigt som jag tycker det låter förtjusande att inte veta utan att bara ryckas med av musiken! /Amanda
26.09.16 18:46
Jag är 100% en spellistperson. Älskar hantverket i att knåpa ihop musik från tiotals olika artister så att låtarna sömlöst passar med varandra. Dock kan jag uppskatta att lägga på hela album ifall jag inte vill "uppleva" musiken på samma sätt utan ha den som bakgrundsljud. När det kommer till album tycker jag också oftast bäst om samlingsalbum eller " top 20 hits" typ av album, av nån konstig anledning?
Rebecca22.09.16 kl. 10:29
Ja, det är ju ett hantverk i sig att skapa spellistorna, håller med om att hela album, särskilt sådana en känner väl, lämpar sig bra för bakgrundsmusik. Best of albumen tycker jag är ypperliga om jag skall närma mig en ny artist och det är kanske inte så konstigt att gilla dem bäst om alla pärlor då är samlade på ett ställe :)
26.09.16 18:48
Hear, Hear! Jag är en sån periodare när det kommer till musik och brukar snöa in mig på en artist åt gången. Då gör jag som du och lyssnar på ALLT. Någon hade kommenterat att en ihoplockad spellista speglar en känsla eller en sinnesstämning, det känner jag med album också. Vissa artister och vissa album förknippar jag med vissa perioder i mitt liv. Enskilda låtar lyssnar jag främst på när jag letar ny musik.
Linda23.09.16 kl. 07:32
EXAKT!!/A
26.09.16 18:49
Det där är lite blandat för mig, älskar verkligen att fastna för kompletta album och lyssna på hela från början till slut (självklart exempel: Pink Floyds 'Animals'), men det är sen också ganska sällan det händer. Är en sådan som kan gilla en låt av ett band jättemycket, men sedan tycka att resten av grejerna de gjort är ganska pinsamma, liksom lite sådär att "neeej är det DETTA de associeras med?". Är nog mer av en lösgodisblandare. Men alltså den där frågan varför är ju jättesvår att besvara. Jag tror jag har ganska bred musiksmak, men jag tror också att jag är ganska kräsen med hur musiken låter, vilken stämning den har, vilken känsla den ger mig, hur den får mig att känna mig. På en skiva kan det finnas nio låtar som bara känns lite FEL på något sätt, men så kan det finnas den där tioende som tvärtom känns 100% rätt. Och då hamnar den på en lista tillsammans med andra odds & ends. :)
linnea p.23.09.16 kl. 09:49
Ja, jag har nog lite på samma sätt och är också oerhört kräsen när det kommer till musik. Självklart har jag vissa låtar som bara är enskilda som typ Hollow Talk av Choir of Young Believers men känner mig alltid så oerhört snopen om det bara finns en låt jag gillar för om den är så bra vill jag ju ha mer!
26.09.16 18:54

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com