Mödrar och tapperhet

23.09.2016 kl. 09:22

Markus Lytts, Alexander Holmlund, Susanne Marins, Ylva Ekblad. Foto: Frank A. UngerMarkus Lytts, Alexander Holmlund, Susanne Marins, Ylva Ekblad. Foto: Frank A. Unger.

Som en äkta höstklyscha filtpuppar jag i soffhörnet med ett glas vin och Höstvisa i lurarna samtidigt som jag kollar upp Mor Kurage och hennes barn som spelas på Wasa teater under hösten. Ska tillsammans med Linnea och Johanna se den imorgon. Att vänta på och se fram emot en upplevelse är för mig nästan lika stort som upplevelsen i sig. I det här fallet att planera vilka kläder en ska ha på sig, läsa om pjäsen, kanske kolla vad recensenter har tyckt, se fram emot vinglaset på teaterbistron i pausen. Men framför allt tycker jag om att dela upplevelsen med andra, prata och analysera – vad berör och vad går en förbi.  

Jag hade inte hört om pjäsen tidigare (sånt gör mig alltid lite ängslig, liksom har jag missat något som andra vetat om hur länge som helst?) men jag googlade fram följande:

  • Pjäsen skrevs av tyska Bertolt Brecht under hans exil i Sverige (1939-40) och hade premiär i Zürich 1941.
  • Året är 1624 och handlar om Anna Fierling, mer känd som marketenterskan Kurage i den svenska krigshären. Men vänta! marketevadå? Marketenteri kan jämföras med en kiosk på vagn. Som oftast drogs av kvinna. Mitt i brinnande krig. Marketenterskan sålde oumbärliga ting så som tobak, brännvin och livsmedel.
  • Wasa teater beskriver pjäsen på följande sätt:  
    "Mor Kurage är en tuff entreprenör som har två strävanden: att göra bra affärer och skydda sina barn. Och i affärer är alla knep tillåtna. Wasa Teaters Mor Kurage och hennes barn är en fysisk och spännande föreställning med nyskriven musik av Peter Hägerstrand. I huvudrollen som Mor Kurage ser vi Ylva Ekblad".

Förutom att musiken är nyskriven så ser jag fram emot dräkterna och scenografin, här berättar scenografen Erik Salvesen om hur han tänkt: 


Kommer nog att fundera mycket på vem mor kurage är idag. 

Mikaela
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com