Bojkotta eller ignorera?

25.09.2016 kl. 16:53

Får man gilla kreativt material skapat av människor som gjort eller gör dåliga saker? Det är en fråga som har snurrat i mitt huvud rätt länge nu. Jag tänker på kultpersonligheter som är världskändisar - och plötsligt avslöjar skvallerpressen att just den här människan, din idol kanske, har begått en avskyvärd handling.

Det kanske färskaste exemplet är Johnny Depp, där det avslöjades att han misshandlar sin hustru och världen skrek i högan sky. Vissa var av den åsikten att nu är allt Depp någonsin producerat nersolkat för tid och evinnerlighet och ska bojkottas med det samma medan andra hävdade att Depp, han är ju en sån mysig typ,  inte skulle han någonsin göra något sådant. Uppenbarligen har han dömts för det han har gjort men kvar står frågan – hur förhåller vi oss som publik till mediepersonligheter som gör dåliga saker? Kan man, vill man, får man fortfarande njuta av deras verk? Av filmerna, konsten, musiken, litteraturen?

Jag vet inte var jag står i de frågorna. På någon nivå känner sig publiken kanske sviken. Den här personen som jag såg upp till, beundrade var inte den hen utgav sig för att vara. Det enklare då är att ignorera, låtsas som om det aldrig hänt men är inte det också en moralisk gråzon? Om vi låtsas som om Johnny Depp aldrig misshandlade sin hustru gör vi då inte offret osynligt och låtsas som om deras lidande är mindre värt än vårt? Något som också är värt

Min tankegång här är ingalunda färdigformulerad men jag skulle vilja veta vad ni tycker? Bojkottar ni slätt allt från en mediepersonlighet som gjort fel eller hur gör ni? Jag har svårt att hitta den väg jag vill vandra i de här frågan. Jag skulle vilja vara stark och göra en markering mot misshandel, våldtäkt eller vad nu mediepersonen gjort men samtidigt är jag för självisk för att alltid vara villig att ge upp filmer, musik, böcker som jag älskat länge. Det är svårt det här. Ultimat är det en fråga om publikens ansvar och påverkningsmöjlighet. Borde publiken straffa genom en bojkott?

Rebecca
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
När det snackades om chris Brown och hans misshandel av rihanna blev jag arg på honom och ville bojkotta musiken men sen sa någon att "det är hans privatliv!" och menade att det inte skall rubba hans ställning som artist. Vet fortfarande inte hur jag tänker om saken men men men.. känns ju ändå fel att stöda samtidigt som man kanske hemskt gärna vill se en film som depp råkar vara med i. Väldigt svårt!
Grön i Åbo25.09.16 kl. 17:51
Visst är det en svår fråga? För den innehåller ju så många aspekter att ta hänsyn till. Kan jag blunda för en annan människas lidande för att jag själv ska få njuta av ett material? Minskar eller ökar det artistiska värdet beroende på om personen som skapat det är en bra eller dålig människa?
27.09.16 19:24
Jag tänker typ så här: jag vill inte bidra ekonomiskt eller sprida något av någon som jag vet är tex kvinnomisshandlare/rasist. Jag väljer att alltid tro på offret. Jag tar väldigt hårt på när tex författare uttalar sig rasistiskt och de är på min shit -list forever (janousch, jag tittar på bland annat dig)
Om scenariot skulle va att min största idol thåström gjorde något sådant så skulle jag nog till och med ha svårt att lyssna på musiken, det skulle paja allt faktiskt.
Jag kan inte särkoppla åsikter/handlingar och konst och ser ingen anledning att göra det heller.

Ida25.09.16 kl. 21:09
Jag lutar mot ditt håll, åsikter och handlingar hos personen som skapat något spelar in i hur man kan se på materialet.
27.09.16 19:25

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer

11.08, 08:23De ensammas ö av Lina
28.07, 16:45Kultursommarlistan av Jenks
17.07, 15:52Kultursommarlistan av annakarin