Är en Spotifylista likvärdigt med ett blandband?

28.09.2016 kl. 17:07

 

Jag har svårt att överskatta blandbandens betydelse under min tonårsuppväxt. Går det förresten att säga så, tonårsuppväxt?Det är ju en annan slags uppväxt än den då man lär sig krypa, tala och äta. 

 

Kassettbanden skickades i många fall per post och togs ibland emot öga mot öga. Härigenom kunde man upptäcka musik. Äldre, ny, romantisk, energisk, arg och så vidare.  Jag tror vi är många som ser och såg de här banden som en… ömhetsbetygelse människor emellan. På gott och ont, alltså. När podcaster Lundellbunkern i våras läste många utgåvor av 90-talstidskriften Pop berättade deltagaren Maja Åström om hur många band hon fått i utbildningssyfte av killar som ville imponera. Det är ju baksidan med musiken. Den är en ständig källa till glädje och ljuvlig att dela, men samtidigt är den också upphov till press och stress. Vi är många som vid olika tillfällen känt oss mindervärdiga när musiken kommer på tal, helt enkelt för att vi inte haft koll.
Kanske är det något med kraften i uttrycket. Det som har förmågan att skapa gemenskap kan också utestänga. 

 

Jag vet inte om en lista på Spotify har samma tyngd som ett blandband. På Spotifylistan finns ingen handstil och inga egenhändigt gjorda omslag, men man behöver inte vänta på leverans. Tillgängligheten finns i samma stund som skapandet. 

I vilket fall som helst är det kreativiteten som är kärnan. Någon annan har gjort något och tänkt på dig.

 

Nu har jag tänkt på er läsare av Kulturvis. Vilka ni än är kan ni lyssna på ett blandband, eller en blandlista, som jag gjort med tanke på hur det känns i dag. Alltså som att hösten, i alla fall här i Jakobstadsnejden, etablerat sig på allvar igen.

Här:

 

The Triffids - Bury me deep in love

 

Bara en låt med väldigt, eh, romantisk känsla. Jag har alltid varit rädd för det, men här är det överväldigande och oemotståndligt.

 

Per Egland ft. Kicki Halmos - Svårt att förstå

 

Bortglömd pärla från Per Egland och Kicki Halmos som sjöng i djupt Cure-influerade Masquer. 

 

Halsjö - Vykort från en by

 

Här är jag egentligen jävig för jag lärde kännas Björn som döljer sig bakom artistnamnet (en gyttjig sjö mellan Kallinge och Levalunda i min hemkommun Ronneby) när jag gick på gymnasiet. Han gick på komvux och satt ibland vid datorerna i biblioteket. Vi spanade på varandra en stund och kom på nåt sätt i samspråk. Vi delade intresset för The Smiths och att äta vegetariskt, så ganska snart kom jag ofta att sitta på Björns golv på Lindblomsvägen. Redan då spelade han egna låtar, men det är först 17 år senare som han faktiskt gett ut något. En sentimental skildring av en bruksortuppväxt. Slitet tema, men väldigt bra lik förbannat.

 

Andreas Mattsson - Sekunderna

 

Popsicles låtskatt från 90-talet är det inte många som kommer i närheten av. Den ene sångaren, Andreas Mattsson, har tidigare släppt två soloalbum på engelska men skriver nu i likhet med allt fler, på svenska. Ett pophantverkare med extremt jämn nivå, även i dessa dagar.

 

The Elected - Greetings in braille

 

En låt jag allt som oftast har med på listor och band. Bara en fantastisk poplåt.

 

Iiris Viljanen - Elokuuvan

 

Iiris Viljanen släppte en instrumental pianoskiva i våras. Även om hon i andra projekt (och med singeln ”Årstavikens strand”) visat sig briljant som både sångerska och textförfattare fungerar det utmärkt också då hon låter pianot göra hela jobbet.

 

Stephen Hudson - Everything electric

 

En brittisk singer/singwriter som jag inte vet särskilt mycket om, annat än att albumet Sleep for railway dreamers från 2013 innehåller en del makalöst bra låtar i all enkelhet. Ett nytt album har kommit ut i år, men det har jag inte lyssnat på ännu.

 

Electrelane - I´m on fire

 

Springsteen-cover som ger låten ett nytt liv.

 

Mission of Burma - Academy fight song

 

Sista åren av 70-talet innehåller väldigt mycket bra även under ytan, till exempel detta som jag hittade på Mattias Alkbergs spotifylista med världens bästa debutsinglar.

Pär
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Jag skall lyssna, men ignorerar kommentarerna till låtarna tillsvidare. Läser efter jag lyssnat :)
Z28.09.16 kl. 23:49

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com