Utan personligt ansvar

02.12.2016 kl. 16:04

Ni kommer kanske ihåg att jag klivit in 2010-talet och börjat LYSSNA på böcker. Kvickt fortsatte jag med Anderssons uppföljare Utan personligt ansvar. Storyn är lik föregångaren: Ester Nilsson förälskar sig i en otillgänglig man, den här gången den gifte skådespelaren Olof Sten. Har ännu inte lyssnat klart, den är för tusan nio (9!) timmar lång men jag börjar närma mig slutet och jag har några ärenden som jag vill ta upp.

I Egenmäktigt förfarande skötte Lena Andersson om uppläsandet, hade därför utgått från att hon också tar hand om det i den här boken, istället är det Anna Godenius som är inläsare. Hon är duktig men många repliker blir rätt så töntiga i uppläsningen vilket de aldrig blev i Anderssons läsning. Nåväl, boken utspelar sig fem år efter att Ester Nilsson drabbades av Hugo Rask.

Ester och Olof träffas i samband med en pjäs som Ester skrivit och Olof spelar huvudrollen, hon faller snabbt för honom. Tyvärr finns det flera krux med Olof Sten, ett av dem är att han är gift med Ebba. Trots det inleder de en slags relation där Olof är noga med att poängtera att de inte har en relation eftersom han inte planerar att lämna sin fru och därmed inrättar Ester sig som älskarinnan. Rätt snabbt bestämmer Ester sig för att köpa en bil så hon kan kuska runt honom till de städer som hans föreställningar spelas i, så de får tid tillsammans. Hon köper dyra presenter och anstänger sig på olika vis för att få något mer än ett ligg. Han avslutar relationen och påbörjar den ett otal gånger och jag blir bara mer och mer irriterad på Ester som tillåter sig att bli behandlad på ett så nedrigt sätt. Jag vill ruska om henne och vråla VARFÖR HAR DU INTE LÄRT DIG NÅGOT? och SLUTA GENAST! En kan sammanfatta det som att om Rask var en usling är Sten ett kräk av rang.I Egenmäktigt förfarande var jag fascinerad av Ester men i den här boken är jag inte alls särskilt förtjust i henne. Trots att hon är en analytisk och smart person är det som att hon inte alls förstår sitt värde. Hon tolkar och analyserar Olof Sten, till exempel att han ska spendera sommaren med frun i Skåne – det måste betyda att han egentligen vill vara med henne och att skilsmässan är nära. Really Ester?
Dock är jag mäkta imponerad av Esters raka sätt att visa Olof hur hon älskar honom. Hon står upp för sin kärlek till honom medan Olof drar sig bort, ofta avslutar relationen med ”vi får se tiden an” för att på nytt söka kontakt.

Jag tycker berättelsen påminner om hur det är att peta på en sårskorpa. I det här fallet är Olof såret och Ester den som petar. Stundvis upplever jag det tradigt och det vore mycket spännande om Ester istället för att tråna skulle planera hur hon ska bli av med knölen. 

Romanen är utgiven 2014 på förlaget Natur & Kultur. 

Mikaela
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
jag har, från en person jag litar på, fått höra att Andersson skrev den här boken FÖRE Egenmäktigt förfarande, vilket till min förfäran gjorde att jag var tvungen att omvärdera de båda. Jag tyckte nämligen att hon var helt oförskämd och elak mot Ester i den här boken, som att hon kommit på att hon inte gillade henne i andra boken och därför bara utsatte henne för saker på pin tjiv. Men istället är det tvärtom!? Hon kanske har börjat respektera Ester när hon skrev den andra boken... Vilket gör att båda läsupplevelserna blev helt annorlunda en stund. Nu är jag tillbaka i att jag inte tycker om Utan personligt ansvar därför att den känns så man-kvinna dikotomin, men att Egenmäktigt förfarande fortfarande är ett språkligt mästerverk. *har egen utläggning i annans blogg*
stormen02.12.16 kl. 19:08
Jag läste ”Egenmäktigt förfarande” när den kom ut och har sedan dess funderat på hur historien skulle ha beskrivits ur Hugos perspektiv. Nu har den kommit, parafrasen som ger Hugo en röst och på vilket härligt och humoristiskt sätt sedan. Jag rekommenderar alla som läst Lena Anderssons bok att läsa ”Hugo – en Rask historia” av Manne Johansson för att få en helhetssyn på ett vanligt och sorgligt fenomen; obesvarad (och galen) kärlek.
Lars LaRue11.12.16 kl. 11:13

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com