Nyfamiljers prövningar i en familjsaga

18.12.2016 kl. 15:21

Jullovet får sin början den här veckan och därmed har jag äntligen tid att ägna mig åt lustläsning. Den första boken ut är Commonwealth, en familjesaga skriven av Ann Patchett.  

Commonwealth är en roman som spänner över fem decennier och följer tio människors sammanflätade liv. Det är en av de bästa romanerna om nyfamiljer jag läst. Den börjar med att Bert Cousins och Beverly Keating träffas en sommarhet dag på Beverly Keatings yngsta dotter Frannys dop. De är båda gifta med andra, men deras utomäktenskapliga affär är startskottet för hur de två familjernas liv flätas ihop.

Syskonen Cousins, fyra till antalet, och det två Keatingflickorna tillbringar hela somrarna tillsammans i Virginia hos Bert och Beverly. En familjekonstellation med fyra vuxna där ingen av dem gillar varandra, medan barnen förenas i sitt ogillande mot sina föräldrar och det liv som föräldrarna tvingat på barnaskaran.

Om handlingen finns inte desto mera att säga än att det som utspelar sig i Patchetts roman är tio olika liv, där läsaren får följa fragment från dem. Vi ser hur Franny säljer ut sin familjs uppväxt till en författare och hur romanen blir en bästsäljare.  Vi ser hur familjerna Cousins och Keating påverkas av det faktum att deras historia berättas i offentligheten.

Boken är utsökt konstruerad. Karaktärerna som läsaren får följa skulle så enkelt kunna utvecklas till klassiska stereotypier men istället är de runda karaktärer, de uppleves som riktiga och verkliga människor. Commonwealth är en roman om syskon och familjekärlek, om att skapa familjeband där blodsband inte finns. Utöver en starka familjebeskrivningar skildrar Commonwealth också hur de val vi fattar i våra iv inte alltid får konsekvenser som vi kan förutse och att bitterhet inte är den rätta vägen. Jag skulle rekommendera boken åt de som står inför att träda in i en nyfamilj eller lever i en nyfamilj och behöver bevis på att a) de inte är ensamma om nyfamiljens prövningar b) behöver bevis på att livet kan levas trots dessa prövningar.

Rebecca
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer

11.08, 08:23De ensammas ö av Lina
28.07, 16:45Kultursommarlistan av Jenks
17.07, 15:52Kultursommarlistan av annakarin