Hamstra böcker

21.02.2017 kl. 12:17

Vi har alla de där böckerna i vår bokhylla som fungerar mera som dammuppsamlare än som just böcker. Orsakerna varför böckerna har kommit dit kan vara många, en bok kan ha varit på rea i någon bokhandel, en annan kan man ha hittat på loppis för ynka 3€ eller så har man bara köpt en bok och inte riktigt kommit igång med läsandet. Den finns däremot en kategori böcker som löper större risk att bli dammuppsamlare än andra böcker. Jag talar om de tusentals böcker alla som ens lite anser sig vara insatta i litteratur bör ha i sin bokhylla. De flesta läser dem aldrig, men det är heller inte meningen, de ska finnas där och få en att se smart ut.

Vad ger upphov till detta konstanta boksamlande? Är man helt enkelt svag för litteratur eller älskar man bara bokpärmar? Svaret förblir obesvarat. Däremot tycker jag att det är inget fel med att samla på sig böcker. Det kan vara skönt att en slö och regnig söndag gå fram till sin bokhylla och ha möjlighet att välja bland flera böcker vilken man ska bekanta sig med idag.

Jag har märkt att det finns två åsikter gällande detta boksamlande. Den ena åsikten är att det är helt okej att samla på sig flera böcker och låta dem samla damm en stund innan man läser dem. Den andra åsikten anser däremot att man köper en bok i taget och köper en ny först efter att man läst klart den. Ifall någon har upptäckt en tredje åsikt tag gärna kontakt, detta är något vi behöver tala om.

Det sägs ju att man kan säga hur en person är enbart genom att titta vad hen har för böcker i sin bokhylla. Detta stämmer väl till viss del, ifall en person har en massa böcker om ekonomi kan man anta att hen är intresserad av ekonomi. Men att kunna säga hur en någon är som person enbart utgående från deras bokhylla är väl lite att ta i.

Det finns en japanskt ord för fenomenet att samla på sig böcker ’’tsundoku’’ vilket betyder ’’buying books and not reading them; letting books pile up unread on shelves or floors or nightstands.’’ Vi är många som gör just det. Vi Köper flera böcker innan vi läst ut de vi redan har. 

Men är det sist och slutligen så farligt? Det gynnar bara bokindustrin och dessutom får vi stå och välja bland flera titlar en slö och regnig söndag. Det är, om ni frågar mig, alldeles underbart.

Hur gör du? Brukar du köpa/låna flera böcker innan du läst klart de du håller på med, eller läser du klart en bok innan du köper/lånar nästa?

August
Kommentarer (7)
Jag skulle gärna äga fler böcker än jag gör (och för den delen avyttra de bara behållit av sentimentala skäl) men min policy är den att bara köpa böcker jag a) läst och älskat och kommer vilja läsa igen b) är säker på att jag kommer älska. Tyvärr så sätter studiebudgeten också käppar i hjulet.... Men hur ska man göra med böcker man fått i gåva? Jag gillar dem på sätt och vis, och det står ofta personliga meddelanden i dem, men att behålla dem förevigt vet jag inte om jag vill.
Rebecca21.02.17 kl. 15:35
Köper mer än jag hinner läsa....Absolut.Har alltid gjort och kommer alltid att göra.Det är en lyx att kunna gå till egen hylla och välja följande bok... Jag är både samlare och läsare.Jag räknar även böcker som inredning och då kan man med gott samvete köpa några till
Tom L21.02.17 kl. 17:44
Jag är absolut inte den typen som läser ut en bok och sedan köper en ny.
Jag lånar största delen av de böcker som jag läser. Jag läser mycket och ägde jag alla böcker jag läste skulle jag antagligen ha mer böcker än vad som är hållbart. Dessutom är bibliotek det bästa som finns!
Sedan de böcker som jag faktiskt har i min bokhylla är en stor del sådana som jag tycker om så mycket att jag bara MÅSTE ha dem (och vet att jag kommer läsa om). Facklitteratur som jag vet att jag kan behöva är också något som står i min bokhylla. Annars är resten av de böcker jag har i bokhyllan böcker jag fått i julklapp eller present (och som har stått på min bokönskelista åtminstone en stund).
Men i det stora hela har jag nog hemma både böcker jag håller på att läsa och sådana som jag ännu inte hunnit börja på. Jag har också en tendens att läsa 2-3 böcker samtidigt.
meamela21.02.17 kl. 19:41
Jag samlade tidigare på mig helt otroliga mängder böcker från olika håll och kanter (mest från loppis), men har de senaste åren gjort mig av med största delen av dem, eftersom de bara stått där i hyllan och gett mig onda ögat för att jag inte läser dem. Lånar nu mycket hellre från biblioteket än köper själv. Har dock en viss tendens att låna nya innan jag läst ut de jag redan har hemma, vilket leder till ganska stora samlingar med biblioteksböcker runtom i lägenhet (för tillfället finns över 90 biblioteksböcker här, men drygt hälften är till gradun så de räknas inte.....).
ett ritstift i din rumpa22.02.17 kl. 20:13
Jag kan inte äga alla böcker jag läser, det vore alldeles ohållbart. Bibliotek är alldeles utmärkta inrättningar och jag har absolut inget emot att dela böcker med andra. Böcker jag köper är antingen sådana jag läst och tyckt så mycket om att de behöver finnas i hyllan, böcker jag är hyfsat säker på att jag kommer att tycka att de behövs i hyllan, och böcker som jag vet biblioteket inte köper in. Det sista i föregående mening är orsaken till att min hylla innehåller mycket romance på engelska. Och sen finns det en avsevärd del av böcker som finns i min hylla på grund av slumpen, jag har snubblat över dem på loppisar, bokbyten, fått dem, och så. Och nej, jag har aldrig upplevt behov av att läsa klart alla böcker jag äger innan jag köper en ny, jag har en skild ganska liten hylla där mina olästa böcker finns och ibland blir de lästa, ibland blir de inte det och då blir de bortrensade med tiden. Mina olästa böcker finns i en skild hylla för att jag ska kunna ge instruktioner åt min man, eller någon, att hämta böcker därifrån om jag behöver och inte kan hämta böcker ut hyllan själv. Jag låg på sjukhus en gång en lite längre tid och det här skulle ha varit bra då, betydligt enklare att säga "Ta vadsomhelst ur DEN hyllan" än att försöka förklara vilken bok jag inte läst när de alla var i samma hylla.
Så jag skaffar böcker. Och alla regler jag ställer upp för mig själv om att skaffa mindre böcker, och begränsa mig, och så vidare, bryter jag mot förr eller senare. Det är bara rent krass ekonomi och utrymmesbrist som på något slags sätt får mig att begränsa bokanskaffningar.
Sara Pepparkaka23.02.17 kl. 09:02
Jag köper på mig mycket mer böcker än den takt jag läser. Detta pga handlar knappt böcker i nyskick längre och att hitta böcker en tänkt läsa för en billig peng gör det svårt att motstå. Sedan, trots alla böcker jag har lånar jag även en hel del på bibliotek. Som att det gick någon nöd på mig litterärt, det gör det inte.
jennifer23.02.17 kl. 20:07
Jag har köpt böcker sedan bokrean 1971, i börja läste jag alla jag köpte. sedan började jag köpa allt som jag var intresserad och det var många olika ämnen. Ny böcker, vackra böcker, praktupplagor, första upplagor, gamla böcker, använda, slitna, alla upplagor och utgåvor av vissa verk. Nu har jag alldeles för mycket böcker. De finns i hela huset och jag har inte alls hunnit läsa alla. Jag har inte rum för fler. Ändå måste jag emellanåt köpa några till, med en mer eller mindre krystad motivering. Vad är det som gör att man måste ha böcker? Äga böcker?
Bokmalen24.03.17 kl. 18:48

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer

11.08, 08:23De ensammas ö av Lina
28.07, 16:45Kultursommarlistan av Jenks
17.07, 15:52Kultursommarlistan av annakarin