Kultur och den mänskliga upplevelsen

09.04.2017 kl. 11:38

Idag tänker jag på kultur och vad kultur är, varför kultur är viktigt. Det här är en blogg om kultur och oftast så skriver vi om kulturprodukter av olika slag och ibland blir det inlägg som tangerar kultur, som funderar kring hur vi närmar oss kulturen. Kultur är ju inte bara olika typer av media som vi konsumerar för nöjes skull, ordet kultur kan innebära det vi gör här på bloggen, att hålla samtal om musik och film och konst och litteratur, men kultur är också familj och traditioner, samhällsnormer och vanor. Kultur i den kontexten är en gemensam nämnare för en grupp personer, en stundvis abstrakt samling av tankar och föreställningar som påverkar hur ens upplevelse av världen ter sig.

När vi diskuterar kultur här på Kulturvis, diskuterar vi inom våra egna referensramar och håller oss till det vi känner till, till det som intresserar oss och det vi förstår. Det finns många upplevelser av att vara människa i vår värld, som jag per definition inte kan förstå fullt ut för jag har inte den kulturella referensram som behövs. På samma sätt så finns det många som inte till fullo förstår mina upplevelser och tankar för att deras kulturella referenser inte lämnar utrymme för min upplevelse.

Biblioteket, kunskapens högborg.

Så denna söndag i slutet av en vecka som innehållit många hemskheter (fast knappast flera än någon annan vecka, vi har bara varit mera medvetna om dem) så vill jag påminna mig och er om att våra referensramar inte alltid räcker för att förstå andras upplevelser, oavsett om de vi har svårt att förstå är skogsfinnar, nyfinländare eller stockmanntanter. Lite ödmjukhet krävs och viljan att inte bara se öppet på andras kultur men också beredskapen att låta andra ta del av din kulturella referensram.

Min uppmaning är; vidga vyerna. Läs böcker, se filmer, titta på skådespel och konst, lyssna på musik. Kultur, och speciellt litteratur,  ger oss ingångar in i andras liv och förmågan att se andras mänsklighet. Jag tror att vad vi nu behöver mer än någonsin är en förståelse för andras mänsklighet. Själv läser jag idag några dikter av den syriska poeten Adonis och förundras över hur poesin lyfter fram det gemensamma samtidigt som den belyser olikheter och det unika. Ha en bra söndag.

 

PS: Rösta i kommunalvalet, det är viktigt.

Rebecca
Kommentarer (1)
Jag läser som bäst Bulevarden och andra texter av Tove Jansson, det är ett inslag av kultur som jag gillar. För jag älskar att läsa böcker.
Daniela09.04.17 kl. 17:30

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer

11.08, 08:23De ensammas ö av Lina
28.07, 16:45Kultursommarlistan av Jenks
17.07, 15:52Kultursommarlistan av annakarin