Att samla på citat

26.06.2017 kl. 23:22

Fastnar du för citat? Samlar du rent av på dem? Ibland när jag läser böcker så går vissa partier rakt in i benmärgen och jag tycker det är så förbannat häftigt, att ett litet stycke kan förmedla så mycket — och i vissa fall dessutom göra en perfekt koncentrerad kapsel av den genomgående stämningen i boken.

Jag har på sistone tänkt på att sådana delar borde vi dela med oss av mer ofta. Faktum är att emellanåt, om jag har riktigt tur, så kan jag knappt ens hejda mig ifrån att göra precis det.

Stillbild ur Sofia Coppolas filmatisering av The Virgin Suicides (1999).

Detta för oss till Jeffrey Eugenides och hans roman The Virgin Suicides från år 1993, som jag läste för ett par månader sedan. I den råkade jag på ett parti som jag efteråt återkommit till ett flertal gånger. Jag kan liksom inte skaka det av mig.

Bokens röda tråd är besatthet, och den beskriver hur ett gäng tonårspojkar idoliserar systrarna Lisbon, fem tjejer från åldern 13 till 17, som växte upp i samma sjuttiotalsdammiga förort i Michigan. Systrarna beundras och betraktas av killarna som inte kastar bort en endaste detalj, eftersom den kan vara avgörande i analysen av Cecilia, Lux, Bonnie, Mary och Therese. Varje bit hör till pusslet Lisbon.

Via dessa unga killar — som senare växer upp och blir till män, och även i vuxen ålder behåller samma fascination vid systrarna och vad som hände dem — så får vi ta del av en nästan magisk och mytisk syn på flickskap på gränsen till kvinnodom, som jag samtidigt känner att är så beskrivande. Mitt i killarnas blinda dyrkan så är det som att de likväl får en skymt av en kärna. Jag kan inte förklara det, men Eugenides kan skildra det.

När jag nådde nedanstående stycke var jag tvungen att pausa för att skriva ner det för att sedan sprida det vidare:

“We could never understand why the girls cared so much about being mature, or why they felt compelled to compliment each other, but sometimes, after one of us had read a long portion of the diary out loud, we had to fight back the urge to hug one another or tell each other how pretty we were. We felt the imprisonment of being a girl, the way it made your mind active and dreamy, and how you ended up knowing which colors went together. We knew that the girls were our twins, that we all existed in space like animals with identical skins, and that they knew everything about us though we couldn't fathom them at all. We knew finally that the girls were really woman in diquise, that they understood love even death, and that our job was merely to create the noise that seemed to fascinate them.”

Förstår ni vad jag menar? Jag hoppas ni gör det, och att ni sätter detta boktips bakom örat för sommarens semesterläsning.

Vilka citat har du knappt kunnat hejda dig ifrån att dela med dig av?

Linnea
Kommentarer (1)
Magiskt citat! ❤️ Jag samlar också alltid när jag läser, här kan en hitta favoriterna: http://emmahakansson.se/category/bocker/
Emma27.06.17 kl. 09:36
Kul att du gillade. :) Och fina pipor, ska såklart ta en titt!
28.06.17 16:10

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer

11.08, 08:23De ensammas ö av Lina
28.07, 16:45Kultursommarlistan av Jenks
17.07, 15:52Kultursommarlistan av annakarin