Gudarna når inte ända fram

02.07.2017 kl. 11:22

Vi är inte tjejer, vi är inte brudar, vi är gudar. Guzz + brud = gud.

Jane lever i hålan Tierp med en skraltig familjedynamik, sina två bästa vänner och en hel radda tonårsproblem. Elin Cullheds Gudarna är den moderna bokformen av kultfilmen Fucking Åmål. Allt från den hopplösa känslan av att vara isolerad i en liten håla där inget händer och alla är helt slut i huvudet, med traktens gullegris som hyllas där bara Jane, Brita och Lily vet att han slår och våldför sig på sin flickvän till den odefinierbara längtan bort och de starka feministiska temata slår an till Fucking Åmål och det den filmen var när den kom ut.

Janes föräldrar är skilda och hon bor med sin pappa, lärare på hennes skola, medan mamman stuckit med sin nya man. Jane, eller Janne som hon kallas av vissa för att småstaden inte rymmer en med namnet Jane, är vilsen skilsmässan och när det kommer fram att hennes kompis Lily blir slagen skrider gudarna till åtgärd. De krigar mot ett litet samhälles sexism och ovilja att se bortom redan cementerade föreställningar samtidigt som alla strukturer gr emot dem.

Gudarna tematiserar patriarkala strukturer, fina kontra fula flickor och inom vilka ramar en får göra flickskap i en liten håla i Sverige. Boken behandlar maktdynamiker och deras inverkan, både mellan män och kvinnor men också mellan olika ålderskategorier och landsbygd versus stadsbild. Gudarna handlar om längtan bort och till och om rent blint raseri och hopplöshet inför att känna sig maktlös. Språket är, så vitt jag kan förstå, skrivet för att låta som genuin förortssvenska, med tillhörande slanguttryck och klassmarkörer och jag kan tänka att för vissa läsare väcker detta språkbruk en känsla av att bli sedd, av att få sin verklighet synliggjord.

Om man bortser från att språkbruket i boken är mycket väl anpassat till ålderskategorin och målgruppen tycker jag ändå att boken på det stora hela inte lever upp till vad den fenomenala pärmen utlovar. Pärmen som hos mig väcker förhoppningar och en berättelse om orubblig vänskap, om kampglädje och något suggestivt, lockande lovar lite för mycket, för mellan pärmarna återfinns en ganska seg och harmlös historia om uppväxt, en som påminner om så många andra uppväxthistorier. Det är en bra ungdomsbok, men den kunde ha haft det lilla extra, kunde ha nått högre. Som det är nu är det en dussinungdomsroman med lite extra inkryddad feminism och till och med det är inte hutlöst ovanligt bland nyutgivna ungdomsböcker. Fortfarande är Gudarna helt läsvärd, speciellt för en yngre publik som inte hunnit harva igenom så många ungdomsböcker samt kanske inte ännu fått ord på orättvisan i att bli annorlunda behandlad och sedd på som tjej.

 

 

Rebecca

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer

11.08, 08:23De ensammas ö av Lina
28.07, 16:45Kultursommarlistan av Jenks
17.07, 15:52Kultursommarlistan av annakarin