Liv i samklang, ömhetsmarker

23.07.2017 kl. 12:36

Ömhetsmarker träffar mig i en svag stund. Jag brukar ha svårt att släppa in poesin, att låta mig slukas av orden och finna känslorna de väcker. Men Lina Hagelbäcks och Ulrika Nielsens diktsamling kryper in i mina vrår och bosätter sig där. Bara smaka på ordet, ömhetsmarker. Där hittas kärnan i diktverket, en mildhet, en ömhet, något delat mellan två som läsaren får stiga in i via dikten. Genom verket löper känslan av att var inbjuden till en hemlig bit av en relation, från den första uppmaningen ”Stryk dig mot det djupaste, mot det mest obegripliga i mig.” till avskedsorden ”Våra arkaiska ömhetsmarker.”

Som en litteraturkritiker i blivande vet jag inte vad jag skall säga om verket, dikter och poesianalys är fortfarande så långt utanför min bekvämlighetszon, men som privat läsare vet jag att jag älskade diktsamlingen. Älskar mötet mellan två röster och hur progressionen från dikter uppbyggda som dialog, med två tydliga röster, till dikter där den enas text inte går att skilja från den andras skapar bilden av den djupa vänskapen. Av gemensam kärlek och uppskattning, av liv levda i samklang till den grad att de kan släppa in varann i sitt diktskapande.  

Det rör sig inte om det som en vän en gång kallade ”svår poesi”, poesi bestående av utspridda ord, gjord för att väcka konnotationer och behaga kritikerna och de som förstår sig på. Ömhetsmarker är poesi för oss som inte kan med poesi, vi som behöver ord mellan orden, vi som behöver den långa varianten. På så vis är Hagelbäcks och Nielsens diktsamling enkel, i sin folklighet. Sen bestämmer var och en om folklig är lika med dålig, om det är fult att spela på känslor och om det enda fina är det som bara ett fåtal förstår.  Ömhetsmarker beskriver känslor de inte alltid finns ord för, skriver om ensamhet och delad ensamhet och jag kopplar automatiskt till titeln på Anna Gavaldas succéroman Tillsammans är man mindre ensam. För det som Hagelbäck och Nilen visar är just det; tillsammans är vi mindre ensamma.

Rebecca

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer

11.08, 08:23De ensammas ö av Lina
28.07, 16:45Kultursommarlistan av Jenks
17.07, 15:52Kultursommarlistan av annakarin