Tittar ni på Finlands netflix?

24.09.2017 kl. 11:07

Det här veckoslutet har jag återvänt till arenan, YLE:s streamingtjänst för de program som sänts och har rättigheter att sedan streamas online för en tid. Speciellt dokumentärerna lockar mig, välgjorda och informativa dokumentärer finner jag ofta enklare att se på än melodramatiska tv-serier eller långdragna filmer. Visst, det fiktiva i tv-serier och film kan vara vilsamt och bjuda på vardagsflykt men samtidigt för en in fiktivt drama i sitt liv och ibland räcker det med verklighetens bekymmer. Eller det är åtminstone min åsikt. Så med det sagt kommer här en liten sammanfattning på vad jag tittat på arenan den senaste tiden och vad jag tyckt och tänkt kring det jag sett.

stillbild ur Mamma, pappa, barn

Dokumentären Mamma, pappa, barn gjord av Catariina Salo, är en av de dokumentärer jag sett den här helgen. En känslosam skildring av ett pars försök att få barn och hur den enas transprocess påverkar det hela. På sina 28 minuter lyckas dokumentären väcka många tankar och funderingar, och som helhet är den fin. Men jag och mitt dokumentärsällskap enas om att det förekommer lite väl många sekvenser med lyftkranar i motljus och att det dubbla fokuset på både transprocessen och den konstgjorda befruktningen splittrar en dokumentär som kunde ha blivit magnifik. Vad som dock ska sägas är att approachen till de ämnen dokumentären tar upp är finkänslig utan att slå över till ”hysch-hysch”, något jag storligen uppskattar.

Stillbild ur Seksi-Suomen Historia

Den finska dokumentärserien Seksi-Suomen historia är en fyrdelad serie om Finlands sexuella historia som främst behandlar sexualmoral och skiftningar i sexualmoralen i Finland det senaste seklet. Det ska erkännas, att fast jag tittar på den med den finska textningen är det en hel del som går mig förbi. Av de två avsnitt jag sett så här långt har ett tagit upp synen på sex utanför äktenskapet och hur den gradvis förändrats och närmat sig dagens samt prostitution och hur den tagit sig uttryck under Finlands historia. En av de saker jag finner intressant, bortsett från själva fakta som presenteras och som ju inte precis är något en får lära sig i skolan, är att få se klipp ur finska filmer och rapporteringar genom årtiondena. Som barn på den österbottniska landsbygden skydde jag finsk tv som pesten och det var främst SVT:s dokumentärer jag tittade på, där de visade klipp från svenskt 1930-tal, svenskt 1950-tal, svenskt 1970-tal och så vidare. Så nu är det extra roligt att få se samma sorts klipp ur debattprogram och kungörelser i mitt hemlands historia som jag som barn såg från Sveriges historia.

stillbild ur En tvättäkta lantis

Programmet känt som 100% bonde i svensk tv och En tvättäkta lantis i finlandssvensk tv, med det danska orginalnamnet Bonderøven är nog det närmsta ”guilty pleasure” jag kommer. Den danska serien med hur många säsonger som helst följer en man och hans familj på Kastanjegården där de driver ett småskaligt självförsörjande ekojordbruk. Bonderøven – Frank Erichsen, utforskar hantverk från ”förr i världen” och är allmänt levnadsglad där han lajvar bonde från 1900-talets början. Kombinationen av natur och en känsla av tas tillbaka till rötterna och den mjuka dialektaldanska som pratas är en jackpott för att nå sinnesfrid. Det finns inget att bi upprörd över, inget som väcker sorg eller ängslan. Bara djur och växter och hantverk i en salig röra – allt med en glad dansk som berättare.  Ett visst utbildningsvärde om gamla glömda hantverk får en sig också till livs.

Tittar ni på arenan och tittar ni på? Har ni sett en tvättäkta lantis och blivit invaggade i den danska tryggheten?

Rebecca

Kulturvis = kultur·vis + kul·turvis. Kollektiv blogg där vi snackar kultur, turvis. Kul!

Följ oss

Facebook
Bloglovin'

Skribenter

M · Linnea Portin · PRESENTATION
T · August Treier · PRESENTATION
O · Pär Jonasson · PRESENTATION
T · Johanna Sjöberg · PRESENTATION
F · Mikaela Sandberg · PRESENTATION
L · Fredrika Lindgren · PRESENTATION
S · Rebecca Mattbäck · PRESENTATION
Amanda Helling · PRESENTATION

Ögonblick

@kulturvis på Instagram! →

Brevinkast

kulturvis@gmail.com

Kategorier

Senaste kommentarer

11.08, 08:23De ensammas ö av Lina
28.07, 16:45Kultursommarlistan av Jenks
17.07, 15:52Kultursommarlistan av annakarin